Waarom zakelijk elektrisch rijden de toekomst is – ook voor jouw bedrijf!elektrische auto

Overweeg je om over te stappen naar elektrisch rijden, maar weet je niet zeker of dit een slimme zakelijke keuze is? Alle signalen wijzen erop dat zakelijk elektrisch rijden de toekomst is. We laten zien waarom, en hoe jij hier met jouw bedrijf van profiteert.

 

Automerken innoveren snel

In hybride wagens was al een ruime keuze, maar volledig elektrisch rijden was een niche. Tot nu. De spectaculaire aankondigingen buitelen over elkaar heen. Na koploper Tesla hebben ook Opel, Mercedes, Volvo, Audi, Fiat en Volkswagen bekendgemaakt dat zij tussen nu en 2019 nieuwe, volwaardig elektrische modellen zullen presenteren. De ruime keuze maakt overstappen verleidelijk: je kunt kiezen voor de prijsklasse én de uitstraling die bij jouw bedrijf past.

Grotere actieradius

Denk jij bij volledig elektrische auto’s nog vooral aan stadskarretjes met een bereik van zo’n 150 tot 200 kilometer? De nieuwe modellen die op de markt komen, beloven allemaal een actieradius tussen de 300 en 500 kilometer. Dus ook als voor jouw bedrijf langere ritten gebruikelijk zijn, is elektrisch rijden geen onhaalbaar ideaal meer.

Ontmoedigingsbeleid vervuilende voertuigen

Terwijl de auto-industrie volop inzet op elektrisch, zijn overheden bezig met het ontmoedigen van diesel- en benzinemotoren. Van Amsterdam tot Rotterdam, van Utrecht tot Den Bosch: steeds meer gemeentes kondigen aan dat zij vervuilende motoren uit hun stadskernen willen weren. De ene maatregel is strenger dan de andere, maar de tendens is: hoe schoner je rijdt, hoe lager de kans dat je voor problemen komt te staan in de binnensteden. Dus als de werkzaamheden van jouw bedrijf zich (voornamelijk) in de stadskernen van grotere steden afspelen, is dit een goed moment voor een overstap.

Subsidies en fiscale voordelen

Het lokale ontmoedigingsbeleid voor vervuilende motoren gaat hand-in-hand met het stimuleren van schoner rijden. Er zijn meerdere gemeentes en provincies die een subsidieregeling hebben voor de aanschaf van elektrische bedrijfs- en bestelauto’s. De regelingen hebben vaak een beperkte looptijd, dus informeer bij jouw gemeente en provincie naar actuele subsidies. Ook zijn er gemeentes die subsidie geven voor de aanschaf van laadpalen. Daarnaast kun je rekenen op fiscale voordelen voor volledig elektrische wagens, zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA).

Laden voor de deur

Op dit moment weet je waarschijnlijk tijdens jouw werkritten gedachteloos de meest gunstige benzinepompen te vinden. Misschien denk je dat het lastig is om je gewoontes te veranderen. Maar het opladen van een elektrisch voertuig is eigenlijk het makkelijkste deel van de overstap. Je kunt namelijk gewoon een oplaadpaal op eigen terrein laten installeren. Eneco heeft bijvoorbeeld een gunstig aanbod voor zakelijke rijders. Je kunt bij hen installatie, onderhoud en beheer van jouw laadpunt regelen voor een vast bedrag per maand. Eneco garandeert bovendien honderd procent Hollandse windenergie, dus jouw laadpunt is écht duurzaam. Reken maar dat dat bijdraagt aan jouw duurzame bedrijfsimago.

Koplopers laten zien dat het kán

De eerste volledig elektrische shovel en de eerste volledig elektrische rouwwagen: twee bijzondere primeurs uit 2017. In de meest uiteenlopende sectoren zie je bedrijven het voortouw nemen in het gebruik van elektrische voertuigen. Als je nu kiest voor elektrisch rijden, kun jij misschien binnen jouw branche tot de voorhoede behoren. Een groeiende groep consumenten kiest bewust voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. Met een of meer elektrische bedrijfsauto’s kun jij je op een positieve manier onderscheiden van je concurrenten.

Stap in de toekomst

Nederland behoort tot de top drie van de wereld als het gaat om elektrische voertuigen op de weg. En het aantal elektrische rijders in ons land groeit nog altijd. Steeds grotere kans dus dat jouw klanten en werknemers óók kiezen voor elektrisch rijden. Ook daarom is de aanschaf van een laadpunt een zakelijk slimme zet: het is een extra service voor jouw bezoekers. En door het gebruik van laadpassen is alles administratief netjes geregeld zonder omkijken. Eneco vergoedt zelfs je gestegen stroomkosten door het gebruik van je laadpunt.

De inzet van autofabrikanten, het beleid van overheden en het gedrag van mede-ondernemers: alles wijst erop dat elektrisch rijden de niche voorbij is. Ook voor jouw bedrijf is de toekomst elektrisch!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eneco.