Populariteit elektrische en hybride auto’s in Nederland blijft stijgen

Uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek van Eileen blijkt dat ruim 3% van de Nederlanders momenteel in een volledig elektrische of hybride auto rijdt, een stijging van ruim 25% ten opzichte van vorig jaar.

Iets minder dan de helft van de ondervraagde automobilisten geeft aan dat het motief voor elektrisch of hybride rijden met een beter milieu te maken heeft. Daarnaast speelt geld ook een steeds belangrijkere rol in de keuze voor hybride of elektrisch rijden. De ondervraagden geven aan dat het vooral belastingtechnisch interessant is en over het algemeen ook goedkoper dan ‘normaal’ auto rijden. Hieronder staat een voorbeeldsituatie voor een ZZP’er.

ZP-Blog-rekenvoorbeeld-fiscale-voordelen-elektrische-auto

Ongeveer 20% van de automobilisten heeft wel eens de keuze overwogen om over te stappen naar een volledig elektrische al dan niet hybride auto. De rest van de ondervraagden geeft aan niet elektrisch of hydride te willen rijden omdat de aanschaf van een nieuwe auto te duur is (59%). Andere redenen zijn dat er in vergelijking met tankstations maar weinig oplaadpunten zijn. Ook de beperkte keuze in automodellen speelt een belangrijke rol.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het stille aspect van elektrische auto’s vaak ook als gevaar wordt gezien in plaats van een pluspunt. Ongeveer 37% van de ondervraagden laat weten een ‘geluidloze’ auto te gevaarlijk te vinden voor andere deelnemers aan het verkeer.