Elektrisch leasen: vooral zakelijk interessant.

In Nederland maken veel mensen gebruik van een leaseconstructie voor hun auto. Voor het leasen van een elektrische auto zijn een aantal constructies mogelijk. Voor zakelijke en particulieren zit hier nog een verschil in. Wat zijn voor- en nadelen?

Leasevormen
Bij een overeenkomst voor operational lease koopt de leasemaatschappij een elektrische auto en geeft deze aan de leaser in gebruik voor een vooraf afgesproken periode. De leaserijder betaalt maandelijks voor de auto. Fiscaal wordt het gezien als huren, dus de zakelijke rijder kan overwegen hem op de balans te zetten. Financial lease is voor veel particulieren en bedrijven aantrekkelijk vanwege de vaste afschrijving gedurende de looptijd en geen kilometer beperkingen. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Bovendien is het fiscaal aantrekkelijk, omdat je gedurende de looptijd economisch eigenaar van de auto bent. 

Populaire elektrische auto’s
In Nederland rijden steeds meer elektrische auto’s. Populaire modellen zijn de Citroën C-Zero, de Mitsubishi i-MiEV en de Nissan Leaf. Toch vinden veel mensen het nog steeds een groot nadeel dat je niet overal de accu kunt opladen. Wellicht is dit in de nabije toekomst verleden tijd. Veel leasemaatschappijen bieden de mogelijkheid tot het plaatsen van een oplaadpunt aan huis aan in het leasepakket voor een elektrische auto.

Op deze manier kan het voor particulieren toch aantrekkelijk worden om privé een auto te leasen. Momenteel is het echter nog erg duur om een elektrische auto privé te lease. Dit gaat eigenlijk hetzelfde als bij zakelijk, alleen heb je minder fiscale voordelen. Groot voordeel is dat je niet in één keer het aanschafbedrag hoeft te betalen.