De toekomst van elektrisch auto rijden

Op allerlei fronten wordt er gewerkt en ontwikkeld rondom het elektrisch auto rijden. Autofabrikanten proberen de technieken zo comfortabel mogelijk te maken en de overheid ondersteunt de aanschaf van de auto’s zo goed mogelijk. Maar de vraag blijft of elektrisch auto rijden in de toekomst zal toenemen.

De voordelen
Door haar milieuvriendelijke karakter en zuinige brandstofgebruik is de elektrische auto een toevoeging voor onze samenleving. De auto is erg stil en kan opgeladen worden aan een normaal stopcontact. De stroom waarop de auto rijdt is een stuk goedkoper dan tanken bij een benzinestation. Ook worden eigenaren van de elektrische auto financieel gewaardeerd. De auto’s worden ontworpen door bekende autofabrikanten en hebben daardoor een modern design. Dit zijn een aantal voordelen van de elektrische auto.

De nadelen
Er zijn een aantal nadelen te noemen van het elektrisch auto rijden. Zo is er het probleem van de laadpunten. Er zijn nog niet overal in Nederland laadpunten beschikbaar. Hierdoor is het uitstippelen van een route nog afhankelijk van de locaties van de punten, aangezien de elektrische auto’s een beperkt aantal kilometers kan rijden op de accu. Ook is er kritiek op de geluidloosheid van de auto. Een auto die je niet aan hoort komen zou eerder voor ongelukken kunnen zorgen en heeft daardoor ingebouwd geluid nodig.

Een groot nadeel wordt gevormd door het opladen van de auto aan de laadpunten. Zeker de snelle laadpunten hebben veel vermogen nodig, wat een enorme toename in het elektriciteitsgebruik zou betekenen. Een oplossing voor dit probleem zou zijn om de auto’s tijdens de nachturen op te laden, waarin de elektriciteitscentrales een overvloed hebben aan elektriciteit. Hierdoor zou het elektriciteitsgebruik hetzelfde blijven.